Alltid låga priser på bläckpatroner

Sanningen om originalbläckpatroner

Tillbaka till "Frågor och svar". klicka HÄR

SKRIVARBLÄCK

Skrivarbläck anses vara den dyraste vätska som säljs på marknaden, anledningen till detta är materialen som används. Bläcket är framställt av en blandning av vatten, glykol och pigmenter eller färgämnen. Pigmenten och färgämnena är de tillsatser som ger bläcket sin färg och även den viktigaste delen av skrivarbläcket, dessa kan framställas av både naturliga eller kemiska material. När blandningen är färdig så avlägsnas de största partiklarna och bläcket hälls ner i skrivarpatronen.

En kompatibel bläckpatron och en originalpatron framställs på exakt samma sätt. Det är en del av skrivarproducenternas marknadsföringsstrategi att hävda att originalpatronerna är av bättre kvalité än de kompatibla.


"ORIGINALPATRONERNA ÄR ALLDELES FÖR DYRA OCH TAR SLUT ALLDELES FÖR SNABBT"

Denna fras hör vi dagligen från många av våra kunder. Varje dag blir vi påminda om att originalpatronerna som de har köpt är alldeles för dyra och tar slut alldeles för snabbt.

Det väldigt höga priset på originalbläck är väldokumenterat. Vad som är mindre välkänt är att den genomsnittliga mängden bläck i patronerna har minskat drastiskt. De nya patronerna innehåller endast en bråkdel av den mängd bläck samma patroner innehöll för 10 år sedan.

För 10 år sedan så innehöll den storsäljande HP-patronen 42 ml bläck och kostade omkring 260 kr. Idag kan en typisk HP-patron innehålla så lite som 4 ml bläck men kosta omkring hela 200 kr.

Genom att öppna en HP-bläckpatron så kan du se var förändringen ligger. Storleken på svampen i patronen som håller bläcket har gradvis minskat genom åren. Resten av patronen är nu endast ett tomt rum. I Epson-patronerna har behållaren istället blivit gradvis mindre.

Denna strategi är menad till att få konsumenterna att köpa fler bläckpatroner.


KÖP ALLTID SKRIVARE MED SEPARATA FÄRGPATRONER

Tre av de största säljarna på skrivarmarknaden säljer tri-color färgpatroner där cyan, magenta och gul finns tillsammans i endast en behållare. Dessa innehåller i vanliga fall mindre än 2 ml bläck per färg, vilket är väldigt lite i förhållande till kostnaden. Med dessa färgpatroner slutar dessutom hela patronen fungera så fort en av färgerna är slut. Därför rekommenderar vi alltid att köpa en skrivare med en separat patron för varje färg.


MINDRE BLÄCK I ORIGINALPATRONER

På grund av att bläckmängden minskat i patronerna så har producenterna börjat erbjuda en ny produkt, den kallas ‘’XL’’ (extra stor), som innehåller nästan samma mängd bläck som en standardpatron. HP tillverkar exempelvis bläckaptronen HP 300, som innehåller 4 ml bläck och säljs för omkring 200 kr. De säljer då även ‘’XL’’ versionen, HP 300XL, som innehåller 12 ml bläck och säljs för omkring 450 kr. Många XL-originalpatroner innehåller mindre bläck än vad standardpatroner gjorde för ett par år sedan.

Produktionsomkostnaderna för XL-patroner är bara lite högre, men ändå säljs de för väsentligt mer än de små patronerna.

‘’XL’’ refererar till innehåller av bläck och inte den fysiska storleken på patronen.


DÄRFÖR HAR SKRIVARNA BLIVIT SÅ ‘’BILLIGA’’

De största tre skrivarproducenterna har upplevt en markant försämring av sin marknadsandel och varit tvugna att göra något drastiskt.

Reaktionen har varit att sälja billiga skrivare och ta igen pengarna genom att sälja dyra patroner med lågt bläckinnehåll, som konsumenterna måste ersätta oftare. För tio år sedan kostade den genomsnittliga skrivaren ungefär 2 500 kr, idag kan en skrivare köpas för 400 kr.

Många nya skrivare levereras med ‘’startpatroner’’ som innehåller mycket lite bläck så att ägaren ska behöva köpa nya patroner nästan direkt.